Tips voor beginnende fotografen

Fotografie tips

Een mooi landschap in beeld brengen of een speciaal moment vastleggen is leuk. Voor de meeste mensen is het een kwestie van point and shoot. Hier een aantal tips die ervoor zorgen dat je foto’s toch iets beter en professioneler eruit gaan zien.

Instellingen en techniek

Laat je in het begin niet gek maken door de verschillende instellingen op je camera en hoe je ze kan gebruiken voor een goede foto. Deze dingen komen later wel aan de beurt. Het beste is om stap voor stap bij te leren over fotografie. Begin bij de basis en verdiep je daarna verder in technische onderwerpen, zoals ISO en diafragmagetallen.

Compositie

Gebruik de regel-van-derden. De regel houdt in dat je je beeld in drie vlakken verdeeld, zowel horizontaal en verticaal. Op één van de 4 kruispunten die je dan creëert, probeer je jouw object neer te zetten. Zie hieronder.

Tips

Hierdoor maak je de foto interessanter.

Schiet veel

Oefening baart kunst. Probeer dus zoveel mogelijk te fotograferen. Van één of twee keer per jaar op vakantie fotograferen word je niet beter. Tenzij je in een jaar heel veel op vakantie gaat. Probeer er dus veel mee bezig te zijn.

Daarnaast is het ook raadzaam om niet alleen een single-shot te maken. Maak meerdere shots van wat je wil fotograferen. Zo kan je uit die serie de beste foto kiezen.

Simpel houden

Door je foto’s simpel te houden, maak je mooiere foto’s. Vaak zijn dat rustige foto’s zonder storende elementen. Zoek dus een rustig en eenvoudig frame. Gebruik lijnen, herhalende patronen, onscherpe achtergronden en een juiste compositie. Neem ook je tijd, want ‘haastige spoed is zelden goed!’

Internet

Bekijk op internet foto’s van andere fotografen. Goede foto’s kunnen je inspireren. En je leert ervan. Kijk naar de compositie, het licht- en kleurgebruik. Ook op Youtube staan genoeg tutorials over fotograferen.

Met deze tips zul je geheid mooie foto’s schieten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *